Το ελαιόλαδο στη πρόληψη καρδιακών επεισοδίων

reinasofia

19 Μαρ Το ελαιόλαδο στη πρόληψη καρδιακών επεισοδίων

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Reina Sofía στην Κόρδοβα, εξετάζουν κατά πόσον η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο προλαμβάνει τη δημιουργία νέων επεισοδίων σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πρόκειται για την Cordioprev, μια μελέτη που ξεκίνησε το 2009 και στην οποία συμμετέχουν 1.002 ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. Οι μισοί από αυτούς ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, χαμηλή σε λιπαρά, προτεινόμενη από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας και οι άλλοι μισοί ακολουθούν το μοντέλο της Μεσογειακής Δίαιτας, με λιπαρά που προέρχονται από το παρθένο ελαιόλαδο.

Αν αποδειχθεί η μελέτη Cordioprev, τότε αυτή θα ολοκληρώνει την μελέτη Predimed σύμφωνα με την οποία έχουν αποδειχθεί τα οφέλη της Μεσογειακής Δίαιτας σε άτομα χωρίς προηγούμενη καρδιακή νόσο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη αυτή – πρώτη τους είδους της παγκοσμίως – “θα αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της σημασίας του τρόπου ζωής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αναλυτικότερα:

Οι συμμετέχοντες πρέπει κάθε 12 μήνες να επισκέπτονται το νοσοκομείο όπου επιπλεον των αιματολογικών εξετάσεων, παρακολουθούνται και από ειδικό παθολόγο και διαιτολόγο-διατροφολόγο. Επίσης, δυο φορές το χρόνο, υποβάλλονται σε ακτινογραφία και κλινικό – διατροφικό έλεγχο, ενώ κάθε δυο μήνες διατροφολόγοι επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους συμμετέχοντες.

Τέλος, το πρόγραμμα συμπληρώνεται από ομαδικές συνεδρίες όπου πραγματοποιούνται εργαστήρια μαγειρικής, εκπαίδευση σε θέματα διατροφής ή συζήτηση σε συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν τους ίδιους τους ασθενείς, όπως το υγιεινό μαγείρεμα, η επισήμανση των τροφίμων, ο διαβήτης, τα εποχιακά τρόφιμα κ.λπ.

Το έργο – στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 30 ερευνητές – πραγματοποιείται με την υποστήριξη πολλών δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, ανάμεσα τους το Ίδρυμα Fundación Patrimonio Comunal Olivarero, το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, και η Κοινότητα της Ανδαλουσίας με τα Υπουργεία Υγείας, Γεωργίας και Οικονομίας.

Πηγή