Το ελαιόλαδο σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

elies mas1

10 Μαρ Το ελαιόλαδο σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει στην τελευταία έκθεση 2014 ότι 14 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως διαγνώστηκαν με καρκίνο, ενώ πάνω από 8 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη μάχη. Για την επιστημονική κοινότητα είναι ζωτικής σημασίας να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ενάντια στον καρκίνο ώστε να σταματήσει αυτό το κύμα θανάτου. Μια νέα έρευνα μας κατευθύνει προς αυτή τη κατεύθυνση με τη χρήση ποιού άλλου; Του ελαιολάδου.

Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ και του Hunter College στη Νέα Υόρκη, ένα συστατικό του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να καταστρέφει τα υγιή κύτταρα.

Πρόκειται για την ελαιοκανθάλη, ένα φυσικό οργανικό συστατικό υπεύθυνο για την πικάντικη γεύση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για την οποία έχουμε ξαναγράψει και είναι γνωστές οι ευεργετικές της δράσεις στην υγεία και στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ελαιοκανθάλη σπάει τις φυσαλίδες (μέρος των κυττάρων, γνωστές ως λυσοσώματα) που αποθηκεύουν τα υπολείμματα των καρκινικών κυττάρων, απελευθερώνοντας τα ένζυμα που προκαλούν τον κυτταρικό θάνατο, χωρίς να επηρεάζουν τα υγιή Πρόκειται για μια τρομερά γρήγορη διαδικασία, το πολύ μιάμισης ώρας.

“Aυτό που προκαλεί εντύπωση σχετικά με τη διαδικασία αυτή είναι ότι η ελαιοκανθάλη δεν βλάπτει τα υγιή κύτταρα, αλλά παραλύει προσωρινά τον κύκλο ζωής τους, “σαν να κοιμούνται” και μετά από 24 ώρες συνεχίζουν τον φυσικό τους κύκλο”, τονίζει ένας από τους ερευνητές.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να αποδείξουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει και στα ζώα και να καταλάβουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα είναι πιο ευαίσθητα στην ελαιοκανθάλη απ’ ότι τα υγιή.

Η μελέτη έχει δημοσιευθεί την επιστημονική εφημερίδα Molecular and Cellular Oncology.

Πηγή