Αγροτουρισμός: Η εναλλακτική εμπειρία διακοπών

03 Ιούν Αγροτουρισμός: Η εναλλακτική εμπειρία διακοπών

Επαφή με τη φύση, καθαρός αέρας, απλότητα και ζεστή φιλοξενία. Αν αυτά είναι τα ζητούμενα σας για μια εναλλακτική εμπειρία διακοπών, ο αγροτουρισμός είναι η λύση.

Αυτή η νέα και άκρως ενδιαφέρουσα μορφή τουρισμού έχει κατακτήσει τς καρδιές ολοένα και περισσότερων τουριστών, οι οποίοι αναζητούν κάτι παραπάνω από χαλαρές διακοπές, μια αξέχαστη και δημιουργική εμπειρία.

Το Visit Greece μάς αναλύει τα μυστικά του αγροτουρισμού και μας προτρέπει να βιώσουμε αυτή την εμπειρία.

Η φιλοσοφία του αγροτουρισμού βασίζεται κατ’ εξοχήν στη διαπροσωπική, άμεση, ανθρώπινη σχέση μεταξύ του κατοίκου της υπαίθρου και του ταξιδευτή ο οποίος σύντομα γίνεται ο φιλοξενούμενος, ο φίλος. Στην Ελλάδα, η αξιόλογη γεωφυσική ποικιλομορφία, οι ανεξάντλητοι φυσικοί πόροι, τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά και η παράδοση, συνθέτουν ένα σπάνιο μωσαϊκό παραστάσεων, εικόνων και εμπειριών δημιουργώντας έναν τόπο ευλογημένο. Εδώ, οι λάτρεις του αυθεντικού, του ανεξερεύνητου, του ανεπιτήδευτου τουρισμού μπορούν να απολαύσουν ό,τι απλόχερα προσφέρει η φύση.

Τι μπορείτε να κάνετε

Στην ελληνική ύπαιθρο, οι αγροτικές ασχολίες δίνουν τον τόνο και σας «προσκαλούν» να συμμετάσχετε ενεργά σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων, συνδυάζοντας το πάντρεμα του μόχθου με την απόλαυση.

Αγροτικές ασχολίες

Μπορείτε να βοηθήσετε στο μάζεμα της ελιάς και της μεταφοράς σε κάποιο παραδοσιακό ελαιοτριβείο για την παραγωγή του πολύτιμου ελαιόλαδου. Μετά το άλεσμα μπορείτε να πάρετε μαζί σας, εν είδει αμοιβής, μια ποσότητα λαδιού ή ακόμη και να γεμίσετε με το φρέσκο ελαιόλαδο μπουκάλια που θα φέρουν την προσωπική σας ετικέτα.

Η διαδικασία του τρύγου και του πατήματος των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού ή τσίπουρου. Η συγκομιδή εποχιακών φρούτων, βοτάνων, οπωροκηπευτικών, μανιταριών και κάθε λογής καρπών (κάστανα, καρύδια κ.λ.π). Το θέρισμα και η μελισσοκομία είναι δραστηριότητες που θα σας γεμίσουν με ανεπανάληπτες εμπειρίες.

Κτηνοτροφικές εργασίες

Κατά τη διαμονή σας σε μια φάρμα έχετε τη δυνατότητα να βοηθήσετε στη φροντίδα των ζώων (βοσκή, άρμεγμα, καθαριότητα) και σε τυροκομικές δραστηριότητες για την παραγωγή φρέσκου γιαουρτιού και τυριού.

Τι μπορείτε να μάθετε

Στους αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς, που δραστηριοποιούνται σε πάρα πολλές περιοχές, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για να φτιάξετε με τις «συνταγές της γιαγιάς» μαρμελάδες, λικέρ, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού, ζυμωτό ψωμί, φρέσκα ζυμαρικά, πίτες και ό,τι προστάζει η ντόπια κουζίνα.

Μια επίσκεψή σας σε ένα εργαστήρι χειροτεχνίας ή κεραμικής θα σας γεμίσει με όμορφες εικόνες αλλά και ιδέες για δώρα και αγορές. Σ΄ ένα παραδοσιακό οινοποιείο, μέσα από γευστικές δοκιμές, θα μυηθείτε στα μυστικά του κρασιού: τις ποικιλίες, το άρωμα, το χρώμα, τη γεύση.

Ο οικοτουρισμός είναι έννοια στενά συνυφασμένη με τον αγροτουρισμό. Ανάλογα με τον τόπο διαμονής σας και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τη χλωρίδα και τη πανίδα της περιοχής, περιδιαβαίνοντας εθνικούς δρυμούς, υδροβιότοπους και τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Επιπλέον, αν ανήκετε στους δραστήριους φυσιολάτρες έχετε την εξαιρετική ευκαιρία να επιδοθείτε και στο αγαπημένο σας σπορ: κολύμπι, ψάρεμα, πεζοπορία, ορειβασία κυνήγι, ιππασία.

Αν, αντιθέτως, στόχος των διακοπών σας είναι η απόλυτη ηρεμία -σωματική και πνευματική- απλά απολαύστε το πρωινό σας ξύπνημα με το κελάηδημα των πουλιών, ντόπια εδέσματα στη σκιά μιας κληματαριάς ή το ηλιοβασίλεμα με φόντο τους χρυσοπράσινους ελαιώνες.

 

Πηγή